Συμβουλές για το φωτισμό στο σπίτι που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου!

lamp

Το στυλ που θα επιλέξουμε σε φωτιστικό είναι σίγουρα σημαντικό, αλλά εξίσου σημαντικό είναι και το επίπεδο φωτισμού που θα έχει ένας λαμπτήρας. Ο τρόπος που φωτίζεται ένα δωμάτιο αλλάζει εντελώς το χώρο, έχοντας πολλαπλές πηγές φωτισμού σας επιτρέπει να ελέγχετε την ατμόσφαιρα, τη διάθεση και το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δωμάτιο αυτό. Ταυτόχρονα ρυθμίζοντας τις πηγές φωτισμού με ένα ροοστάτη «dimmer» καθιστά απίστευτα εύκολο να αλλάξει το επίπεδο της φωτεινότητας όσο συχνά θέλετε. Ας δούμε όμως μερικές συμβουλές που θα κάνουν τους χώρους σας να δείχνουν τελείως διαφορετικά μόνο μέσο του φωτισμού.

scandinavian-living-room

1) Χρησιμοποιήστε ένα μείγμα επιδαπέδιου και επιτραπέζιου φωτισμού.

Ανάλογα με το μέγεθος του χώρου σας, σχεδόν πάντα συνιστάται τόσο ο επιδαπέδιος όσο και ο επιτραπέζιος φωτισμός. Κάθε φωτιστικό παρουσιάζει το δικό του ενδιαφέρον ενώ ταυτόχρονα προσθέτει στο συνολικό σχεδιασμό του χώρου. Τα φωτιστικά σας δίνουν την ευκαιρία να προσθέσετε κάτι επιπλέον σε ένα χώρο – είτε πρόκειται για λάμψη, για  χρώμα, για τέχνη ή απλά την προσωπική σας σφραγίδα.

contemporary-living-room

beach-style-living-room

2) Επιλέξτε το σωστό μέγεθος

Ο φωτισμός οροφής προσθέτει μία φανταστική νότα στο χώρο σας όταν υλοποιείται σωστά. Εξετάστε το μέγεθός και το σκοπό του φωτιστικού, κυρίως όταν προορίζεται για ένα καθιστικό ή το σαλόνι σας. Ένα διάτρητο γεωμετρικό φωτιστικό μπορεί αλλάξει το χώρο με το στυλ του, τις σκιές που δημιουργεί στην οροφή και τους περιμετρικούς τοίχους, ενώ ταυτόχρονα να εστιάσει το φωτισμό σε ένα μέρος του χώρου σας χωρίς απαραίτητα να αποτελεί την μοναδική πηγή φωτισμού στο δωμάτιο. Ένα επιδαπέδιο φωτιστικό δίπλα στον καναπέ μπορεί να αποτελέσει μία ζεστή συμπληρωματική πηγή φωτισμού ενώ ταυτόχρονα δύναται να διατηρήσει τα επίπεδα του φωτισμού χαμηλά και να δώσει την εντύπωση ενός περιορισμένου και προσωποποιημένου χώρου γύρο σας.

bedroom3) Μην φοβάστε να αναμίξετε και να ταιριάξετε τα χρώματα.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, όταν πρόκειται για λαμπτήρες και φωτιστικά. Υπάρχουν μόνο προτάσεις, που στο τέλος καταλήγουν στην απόφαση που αφορά σε εσάς και στο τι είναι καλύτερο για τον τρόπο ζωής σας και τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Ένα δωμάτιο μπορεί να αναδείξει την προσωπικότητα του και το δικό του ενδιαφέρον. Δωμάτια με μερικά αταίριαστα στοιχεία. Το ψηλό φωτιστικό δαπέδου με διαφορετικό χρώμα από τις φωτεινές μπλε λυχνίες κομοδίνου, προσδίδει μία διαφορετική άποψη. Δεν είναι μόνο το φωτιστικό δαπέδου που συνδυάζεται με το σύνολο των χρωμάτων του χώρου και τα μαξιλάρια, αλλά επίσης ο σκοπός που εξυπηρετεί η ύπαρξή του στο χώρο που αφορά στο φωτισμό του καθιστικού, καθιστώντας το το ιδανικό μέρος για να διαβάσετε ένα περιοδικό χωρίς άλλα φώτα. Τα πορτατίφ ανάβουν και από τις δύο πλευρές του κρεβατιού δίνοντας σας την δυνατότητα επιπέδου φωτισμού με ελεγχόμενο τρόπο.

contemporary-living-room-14) Επιλέξτε σωστά ένα επιτραπέζιο φωτιστικό.

Δεν υπάρχουν πολλοί καθιερωμένοι κανόνες σχεδιασμού, αλλά ένας βασικός αφορά στο ότι δεν θα πρέπει να είστε σε θέση να δείτε το λαιμό του λαμπτήρα, ή την υποδοχή λαμπτήρα, από όρθια ή καθιστή θέση. Αν  μπορείτε, τότε το φωτιστικό είναι πιθανώς ακατάλληλο για το τραπέζι ή το κομοδίνο που το έχετε τοποθετήσει. Η λάμψη ενός γυμνού λαμπτήρα δεν  είναι ευχάριστη για κανέναν.

Ένα ψηλό επιτραπέζιο φωτιστικό μπορεί να  δώσει σε ένα δωμάτιο μία ιδιαίτερη κομψότητα. Το όμορφο κρεμ επιτραπέζιο φωτιστικό της φωτογραφίας ίσως είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα περίμενε κανείς για ένα κομψό τραπεζάκι, αλλά λειτουργεί τόσο αρμονικά λόγω του κλασικού σχήματος του και του ουδέτερου χρώματος. Αν βρείτε μια μεγάλη βάση του φωτιστικού που σας άρεσε μην διστάσετε να την αγοράσετε, απλά συνδυάστε με την κατάλληλη απόχρωση καλύμματος το οποίο δεν θα σας επιτρέπει να βλέπετε απευθείας την λάμπα.

tropical-living-room

5) Αφήστε το φωτιστικό σας να δηλώσει την προσωπικότητά σας

Το επιτραπέζιο φωτιστικό της φωτογραφίας μπορεί να είναι πολύ μικρότερο από εκείνο της προηγούμενης, αλλά έχει εξίσου έντονη παρουσία με ένα μεγαλύτερο φωτιστικό, λόγω σκληρού μαύρου αμπαζούρ και της λαμπερής βάσης χαλκού. Είναι ένα τόσο μικρό αντικείμενο στο χώρο που κάνει μια μεγάλη δήλωση.

mediterranean-living-room

6)  Δοκιμάστε την ανάμειξη διαφορετικών στυλ φωτιστικών.

Σε αυτό το εκπληκτικό σπίτι, η ασυμφωνία επιτραπέζιο και επιδαπέδιου φωτιστικού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αρμονικής συνεργασίας. Πολλοί άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια στερεότυπη προσέγγιση για το σχεδιασμό έτσι ώστε να επιτευχθεί το είδος της πολυτέλειας που αρμόζει σε ένα χώρο. Σαφώς, αυτό δεν είναι αλήθεια. Όταν κοιτάς αυτό το δωμάτιο ως σύνολο, τα πάντα κάνουν κλικ, όλα είναι στη σωστή της θέση, αλλά τίποτα δεν είναι ταιριάζει απόλυτα με το άλλο.

Κοιτάζοντας το φωτισμό ξεχωριστά, μπορείτε να εκπλαγείτε από το πόσο όμορφα και αρμονικά μπορεί να συνδυαστεί ένα ισπανικό φωτιστικό οροφής  με ύφος και στυλ ενός κάστρου μιας άλλης εποχής με ένα κλασικό φωτιστικό δαπέδου. Κατά την επιλογή κάθε στοιχείου στο χώρο σας, κοιτάξτε το δωμάτιο στο σύνολό του.

modern7) Σκεφτείτε τι είδους φωτισμού θέλετε.

Είμαι ένας αφοσιωμένος οπαδός των επιδαπέδιων φωτιστικών. Είναι θεατρικά, όμορφα, και προσφέρουν εκπληκτικά ζεστό και διάχυτο φως, ενώ προσθέτουν μια άμεση επαφή του μοντέρνο.  Είναι καλύτερο να τα τοποθετούμε σε μια γωνία, έτσι ώστε να επιτρέπεται η εύκολη έξοδος και είσοδος στο καθιστικό. Ο τρόπος που συνδυάζεται  το επιτραπέζιο με το επιδαπέδιο φωτιστικό είναι πολύ ενδιαφέρων, το μικρότερο θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για ανάγνωση ή πιο ζεστό φωτισμό, ενώ το μεγαλύτερο φωτιστικό να φωτίσει το σύνολο του χώρου.

contemporary-living-room-2

8) Μάθετε τα πάντα για τα φωτιστικάcontemporary-living-room-2


 

Σκεφτείτε το μέγεθος.Ένα γιγαντιαίο φωτιστικό δαπέδου πάνω από μία μικρή καρέκλα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει αρμονικά. Ωστόσο, μια μεγαλύτερη μεσαιωνική βάση με ένα σύγχρονο αμπαζούρ θα ήταν μία τέλεια επιλογή δίπλα σε ένα μεγάλο κάθισμα. Το ίδιο ισχύει και για τα μικροσκοπικά επιτραπέζια φωτιστικά. Αν το καθιστικό σας είναι μεγάλο, ψάξτε για μεσαίες και μεγάλες βάσεις φωτιστικών.

Κατανοήστε ότι τα υφάσματα αμπαζούρ είναι ζωτικής σημασίας. Αν σας αρέσει η ιδέα ενός πιο διάχυτου φωτισμού, προτιμήστε τα λινά υφάσματα, αν θέλετε περισσότερο φως, μία προτεινόμενη επιλογή είναι το λευκό. Για περισσότερη ατμόσφαιρα στο χώρο, σχεδόν οποιοδήποτε ύφασμα είναι κατάλληλο, αλλά να έχετε κατά νου και τις ανάγκες καθαρισμού των υφασμάτων. Τα πλισέ μεταξωτά και βαμβακερά λειτουργούν ως μαγνήτης για την σκόνη.

Τοποθετήστε το φωτιστικό σας σωστά. Η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά! Εάν η πρίζα σας είναι στην άλλη πλευρά του δωματίου μην προσπαθήσετε να τρέξετε ένα καλώδιο σε κοινή θέα. Όχι μόνο είναι επικίνδυνο, αλλά φαίνεται ημιτελές και αντιαισθητικό. Είτε επενδύστε σε μία νέα σύνδεση πρίζας εκεί που την επιθυμείτε  ή τοποθετήστε ένα φωτιστικό οροφής για να σας δώσει περισσότερο φωτισμό στο χώρο.

Θα θέλατε να ενημερώνεστε με νέα που αφορούν το σπίτι ή την επιχείρησή σας


 

 

 

 

Πρόσφατα

Κατηγορίες