Νέα παράταση η τακτοποίηση αυθαιρέτων

Ταυτότητα Κτιρίου

Παράταση για 1 μήνα στην τακτοποίηση αυθαιρέτων

Ένα μήνα ακόμη θα έχουν στην διάθεση τους οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ακινήτων ώστε να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες με τις διατάξεις του τρέχοντος νόμου μετά την παράταση που δόθηκε στο τέλος της τελευταίας εβδομάδας. Η συγκεκριμένη παράταση θα είναι η 8η κατά σειρά και όπως φημολογείται θα είναι η τελευταία.

Ο νέος Νόμος τακτοποίησης αυθαιρέτων

Τον υφιστάμενο νόμο θα αντικαταστήσει νέος νόμος ο οποίος σύμφωνα με το σχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή, φέρνει μειώσεις στα παράβολα και στα πρόστιμα, απαγόρευση μίσθωσης για όλα τα αυθαίρετα κτίσματα αλλά και εκπτώσεις που αγγίζουν το 80% και αφορούν κυρίως σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Γενικές κατευθύνσεις του νέου Νόμου

-παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων έως το 2019

-απαγόρευση μίσθωσης ακινήτου με πολεοδομικές παρανομίες, όπως στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων.

Μειώσεις στα παράβολα (προκαταβολή για την ένταξη)

-250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τ.μ. από τα 500 ευρώ,

-500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τ.μ.από τα 1.000 ευρώ,

1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ.από τα 2.000 ευρώ,

Εκπτώσεις και προσαυξήσεις στο σύνολο του προστίμου

-οι αιτήσεις που θα κατατεθούν από 09/12/2017 έως τις 08/06/2018 και όσοι έχουν υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας θα λάβουν έκπτωση 10%.

– μετά της 08/06/2018 και ανά κάθε εξάμηνο το κόστος υπαγωγής θα προσαυξάνεται κατά 10% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο

– για τις αυθαίρετες κατασκευές για τις οποίες εκπονείται στατική μελέτη σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας έως 3 η έκπτωση θα κυμαίνεται από 30% έως 60%

-κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση θα έχουν μείωση 30% με 50%

Τι προτείνουμε  για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Οι πολίτες έχουν ένα μήνα για να «εκμεταλλευτούν» τις ευνοϊκές διατάξεις του υφιστάμενου Νόμου. Με δεδομένο ότι έχουμε αντιμετωπίσει από την μετάβαση του προηγούμενου Νόμο στον υφιστάμενο Νόμο, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου το κόστος της τακτοποίησης για κάποιες αυθαιρεσίες αυξήθηκε. Συμπληρωματικά, αυτό που αναφέρεται με «μικρά γράμματα» στον νόμο είναι το κόστος που θα πρέπει να επωμισθούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για την μελέτη στατικής επάρκειας η οποία μπορεί να αγγίζει τις μερικές χιλιάδες Ευρώ ως αποτέλεσμα το πρόστιμο να είναι μικρότερο αλλά το κόστος υπαγωγής να αυξηθεί.

Η πρόταση μας για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων είναι να ενταχθούν στον υφιστάμενο Νόμο με την καταβολή του παράβολου έτσι ώστε να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα τους και να μην βρεθούν προ εκπλήξεως με το νέο Νόμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση και εφόσον το πρόστιμο με τον νέο Νόμο έχει χαμηλότερο κόστος υπαγωγής θα δίνεται η δυνατότητα για τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους προηγούμενους νόμους αλλά δεν έχει εξοφληθεί το πρόστιμο τους, να ενταχθούν στον νέο Νόμο και τα συμψηφίσουν τα χρήματα που έχουν ήδη καταβάλει.

 

Καλέστε μας στο 2392 066 066 για να να ενημερωθείτε σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρεσιών του ακινήτου σας