Καθώς το κόστος ενέργειας ανεβαίνει ενώ τα εισοδήματα μειώνονται, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Παρόλο που το άμεσο κίνητρο για να περιορίσουμε την κατανάλωση ρεύματος επιβάλλεται από το κόστος της ζωής και από την τσέπη μας, υπάρχουν πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για εμάς και την υγεία μας, αλλά για την οικογένεια μας, τους συνανθρώπους μας και το περιβάλλον.

8. Κουφώματα

Κουφώματα

Αν το σπίτι σας δεν έχει κατασκευαστεί πρόσφατα, είναι πολύ πιθανό μέρος της θερμότητας του ακινήτου σας να διαφεύγει μέσο του πλαισίου της πόρτας και των παραθύρων σας καθώς και της καμινάδας. Σφραγίστε χαραμάδες και ανοίγματα για να αποφύγετε την απώλεια θερμότητας προς το περιβάλλον που αναλογεί σε ένα ποσό έως και €40 ετησίως. Η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με νέα ενεργειακά, μπορεί να σας μειώσει τους λογαριασμούς σας ως και 15%, όμως μία τέτοια επένδυση είναι πολυδάπανη και με μακροχρόνια απόσβεση. Ανάλογα την περίπτωση, τα χρήματα που θα επενδύσετε στην αντικατάσταση κουφωμάτων θα σας επιστραφούν σε 4 έως και 15 χρόνια.

7. Φυτά

Φυτά

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στις μέρες, μας προσπαθούν να εξοικονομήσουν ενέργεια με οποιοδήποτε τρόπο αγνοώντας όμως τα πλεονεκτήματα της φύτευσης ενός δέντρου. Ένας καλά σχεδιασμένος περιβάλλων χώρος ενός ακινήτου δεν προσδίδει μόνο  αισθητική  στο σπίτι σας. Η σωστή τοποθέτηση δέντρων γύρω από το σπίτι μπορεί να εξοικονομήσει μεταξύ €100 και €250 ετησίως, παρέχοντας προστασία από τον άνεμο, σκιά και δροσερό αέρα, ενώ προσθέτει ομορφιά καθώς και προστασία της ιδιωτικής ζωής.

6. Φωτισμός

Φωτισμός

Η αντικατάσταση παλαιών φωτιστικών πυρακτώσεως και αλογόνου με LED ή  και συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (CFL) θα σας εξοικονομήσει έως και €40 ετησίως. Αν και οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού καθώς και οι LED έχουν μεγαλύτερο κόστος αγοράς,  χρησιμοποιούν έως και 80% λιγότερη ενέργεια για να παράγουν την ίδια ποσότητα φωτός ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι 10 φορές μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι θα τους αλλάζετε σπάνια και έτσι θα είναι πιο αποδοτικοί μακροπρόθεσμα. Μία τέτοια επένδυση για το μέσο νοικοκυριό υπολογίζεται στα €100.

5. Αυτοπαραγωγή ενέργειας

solar-panels

Μετά την ωρίμανση της αγοράς των φωτοβολταικών συστημάτων τα τελευταία χρόνια πλέον από την απλή πώληση παραγόμενου ρεύματος στη ΔΕΗ, έχουμε περάσει  στο net metering με φωτοβολταίκά. Το net metering σου δίνει την δυνατότητα να παράγεις το ρεύμα που καταναλώνεις, εάν υπάρχει περίσσευμα, το δίνεις στη ΔΕΗ για να το πάρεις πίσω το βράδυ. Σε μία χώρα με τόσους μήνες ηλιοφάνειας μία τέτοια επιλογή αποτελεί μονόδρομο για κάθε ακίνητο.

4. Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών

Ηλεκτρικές συσκευές

Οι οικιακές συσκευές αναλογούν στο 13% περίπου κατά μέσο όρο στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι νέου τύπου ηλεκτρικές συσκευές χρησιμοποιούν 10-30%  λιγότερη ενέργεια από τις παλαιότερες συσκευές ως αποτέλεσμα την περαιτέρω εξοικονόμηση χρημάτων.

3. Ζεστό νερό

Ζεστό νερό χρήσης

Το ζεστό νερό αντιστοιχεί στο   14% έως 25% της ενέργειας που καταναλώνετε στο σπίτι σας. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του συστήματος παραγωγής ζεστού νερού έτσι ώστε να μην ξεπερνά τους 60C. Σκεφτείτε την εγκατάσταση ηλιακού συλλέκτη για την δωρεάν παραγωγή ζεστού νερού, το κόστος της επένδυσης σας θα σας επιστραφεί μέσω της μείωσης των λογαριασμών από 2 έως και 4 χρόνια.

2. Θερμομόνωση

Θερμομόνωση

Η κατάλληλη θερμομόνωση του σπιτιού σας, μπορεί να σας εξοικονομήσει έως και 40% από τις δαπάνες του λογαριασμού θέρμανσης και ψύξης. Εάν κατοικείτε στον τελευταίο όροφο μίας πολυκατοικίας ή σε μονοκατοικία, περίπου το ένα τρίτο της θέρμανσης σας διαφεύγει μέσω της οροφής. Συνδυάστε την μόνωση οροφής με την θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων για να έχετε το ιδανικό αποτέλεσμα.

1. Θερμοστάτες-Θερμοστατικές Κεφαλές

Θερμοστάτης

Η θέρμανση αναλογεί στο30% των λογαριασμών σας.  Η εγκατάσταση  και η αποτελεσματική χρήση ενός προγραμματιζόμενου θερμοστάτη, σε συνδυασμό με την χρήση  θερμοστατικών κεφαλών στα θερμαντικά σώματα, θα μπορούσε να μειώσει από €70 έως και €200 το χρόνο σε ένα μέσο σπίτι.

Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης, ρυθμίζει αυτόματα την λειτουργία της θέρμανσης του σπιτιού σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, κρατώντας το ζεστό μόνο όταν πρέπει και μειώνοντας έτσι  έως και 13%  τις δαπάνες θέρμανσης.Μία θερμοστατική κεφαλή, σας δίνει την δυνατότητα να θερμαίνετε τους χώρους του σπιτιού που χρειάζεστε και στην θερμοκρασία που επιθυμείτε.

*Κάθε βαθμός άνω των 20C αυξάνει  το λογαριασμό θέρμανσής σας έως και 10%.

Καλέστε μας σήμερα στο 2392 066 066 για να λάβετε προτάσεις και συμβουλές για τον δικό σας χώρο καθώς και τεχνοοικονομικές λύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον.

Θα θέλατε να ενημερώνεστε με νέα που αφορούν το σπίτι ή την επιχείρησή σας






 

 

 

 

Πρόσφατα

Κατηγορίες